Bielitz-Bialaer Dampf-Brauerei und Likörfabrik

W 1842 roku czescy piwowarzy odkryli nową metodę warzenia piwa zwaną metodą dolnej fermentacji. To rewolucyjne odkrycie przyczyniło się do rozwoju przemysłowej produkcji piwa na masową skalę. Innowacja ta wpłynęła również na rozwój piwowarstwa w Polsce. W 1875 roku rozpoczął się nowy rozdział w historii bielskiego browarnictwa. Współwłaściciel fabryki obić zgrzeblnych Adolf Mänhardt i piwowar Ferdynand Wilhelm Mähnel założyli Bielitz-Bialaer Dampf-Brauerei – Bielsko-Bialski Browar Parowy. Zabudowania browaru składały się z dziewiętnastu budynków, które ciągnęły się wzdłuż dzisiejszej ulicy Browarnej, po obu stronach ulicy Cieszyńskiej. Firma warzyła i sprzedawała ponad 18 000 hektolitrów piwa rocznie. Główną produkcję stanowiły piwa beczkowe oraz cenione piwa butelkowe – Kaiser Bier i Lager Bier Dunkel. Produkowane piwo posiadało charakterystyczną goryczkę dzięki wodzie sprowadzanej do produkcji ze studni głębinowych w Starym Bielsku. Kiedy wodę zmieniono na wodę miękką ze źródła w Wapienicy, piwo utraciło swoją nutę smakową. Rozwój browaru wpłynął na powstanie w okolicy wielu gospód, w których bielszczanie miło spędzali czas. Na terenie browaru funkcjonowała również wytwórnia likierów. Po odzyskaniu niepodległości przez Polskę, w 1919 roku nazwę browaru zmieniono na Bielsko-Bialski Browar Akcyjny S.A. W czasie II wojny światowej zakład produkował piwo Marcowe i Bielskie na potrzeby restauracji i wojsk okupacyjnych. Po zakończeniu działań wojennych, zniszczony i rozszabrowany browar uniknął likwidacji tylko dzięki zaangażowaniu i poświęceniu pracowników, którzy uruchomili produkcję. Zakład upaństwowiono i połączono z browarem w Cieszynie, a w 1956 roku z Zakładami Piwowarskimi w Żywcu. Do najbardziej znanych marek piwa na rynku lokalnym produkowanych po wojnie należały Bielskie, Beskidzkie i Jubileuszowe. W 1996 roku zarząd spółki Żywieckie Zakłady Piwowarskie zdecydował o likwidacji bielskiego browaru. Jako powód likwidacji podano zły stan techniczny browaru oraz nieopłacalność produkcji z uwagi na brak własnej rozlewni, co wymuszało przewożenie wyprodukowanego piwa w cysternach do browaru w Żywcu, gdzie następnie było rozlewane do butelek i puszek. Jednocześnie zlikwidowano mieszczącą się w pomieszczeniach dawnej słodowni piwiarnię, która cieszyła się dużym powodzeniem wśród bielszczan.

Bielitz Bialaer Dampf-Brauerei, Bielsko Bialski Browar Akcyjny S.A. – Bielsko-Biała, ul. Cieszyńska 80